zaterdag 8 februari 2014

Gans ander gedrag - Buschman Consultancy

Gans ander gedrag.

Bron: zie onder


Vanaf de herfst en tijdens de winter zijn in Nederland, vooral in de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland, veel overwinterende ganzen te bewonderen. Ondanks dat deze vogels vaak worden geassocieerd met minder positieve eigenschappen (je bent een ‘domme’ of een ‘vette’ gans), zijn het eigenlijk vogels van wie wij veel kunnen leren; ze kunnen namelijk echt goed samenwerken.
Heb jij je bijvoorbeeld ooit afgevraagd waarom ganzen in een V-formatie vliegen? De vleugelslag van elke gans creëert op deze wijze een opwaartse kracht voor de vogels erachter waardoor de vlucht ganzen 71 procent extra vliegbereik krijgt! Klinkt niet echt dom, toch? Een les die we hier uit kunnen halen is dat mensen met saamhorigheidsgevoel en onderling vertrouwen elkaar helpen hun doelen te bereiken.


 

En zo kunnen we van ganzen nog veel meer leren. In dit artikel worden een aantal ‘lessen’ weergegeven. Overigens, deze lessen zijn niet door mij bedacht. Vaak wordt als auteur Milton Olsen vermeld. Een uitgebreide speurtocht laat echter zien dat de echte auteur Dr. Robert McNeish is en dat hij ze reeds in 1972 heeft geschreven. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.
  1. Als een gans de formatie verbreekt voelt hij meteen de vertraging en de weerstand van het alleen vliegen. Hij gaat dan snel terug om te profiteren van de opwaartse kracht van de vogels voor hem. Les: het is verstandig opgelijnd te blijven met degenen die jouw richting uit gaat. Je moet wel bereid zijn hulp te accepteren en zelf anderen te helpen.
  2. Als de voorste gans moe wordt, laat hij zich terugzakken in de formatie en neemt een andere gans de voorste positie over. Les: soms moet je leiderschap tonen én elkaar bij moeilijke taken afwisselen. We moeten elkaars unieke mix van kennis, vaardigheden, achtergronden en talenten respecteren en in stand houden.
  3. De ganzen in de formatie schreeuwen om de ganzen die vooraan vliegen aan te sporen en hen aan te moedigen de vaart erin te houden. Daarbij hebben ze 10 soorten geluiden om te communiceren, afhankelijk van de situatie waarmee ze worden geconfronteerd. Les: we moeten elkaar bemoedigend ‘toe-schreeuwen’ in plaats van be- en veroordelend. In groepen waar men elkaar aanmoedigt is de productiviteit veel hoger. Een individu put kracht uit de aanmoediging van teamleden. Sta achter je eigenwaarde, kernwaarden en stimuleer het zelf- en waardebesef in anderen.
  4. Als een gans ziek wordt, gaan twee anderen uit de formatie mee naar beneden om hem te helpen en te beschermen. Ze blijven bij de zieke gans totdat deze sterft of weer kan vliegen. Ze sluiten zich vervolgens aan bij een andere groep of gaan op zoek naar hun eigen groep. Les: het is belangrijk elkaar bij te staan in moeilijke tijden, net zo goed als in tijden van kracht.
  5. Zodra de ganzen geland zijn, gaat ieder voor zich aan de slag om voldoende eten te krijgen en een volgende generatie te produceren. Les: onderlinge competitie kan de productiviteit verhogen, maar zodra het gezamenlijke doel duidelijk is, is de collectiviteit belangrijker.
Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat als wij meer ganzengedrag vertonen wij niet alleen effectiever maar ook met meer plezier samenwerken. En dat leidt tot resultaten die je vooraf niet had verwacht. Dat is ook te zien in deze 1 minuut durende video getiteld ‘teamwork: birds or people’.


 

Bron:

Gans ander gedrag - Buschman Consultancy


Mijn eigen filmpje van een serie vogels in V-formatie




Jedidja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten